Ciasto:
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
14 g świeżych drożdży ( ja dałam 1 saszetke drożdzy instant)
2 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki słodzika w proszku
2 jajka
600g mąki pszennej
250g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
Polewa:
ja robiłam włąsna wymyslona w dwóch wariantach czekoladowa i kokosowo smietankowa.
czekoladowa- mleko w proszku, mleko 0,5 %, woda, kakao
kokosowa- pół szklanki wiórek , olejek smietankowy, mleko w proszku, gorący miód.
proporcje do polewy wg uznania.
sposób pieczenia:
Drożdże rozpuścić z 100ml mleka, łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko wymieszać z masłem i cukrem. Wmieszać roztrzepane jajka,
dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie użyć miksera. Ciasto powinno być
gładkie, elastyczne, nie klejące- można dodać trochę więcej mąki, ale
nie przesadzić. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około
1,5cm. Większą szklanką wycinać koła, kieliszkiem wycinać dziurki, by
powstał kształt oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Piec 8-10 minut w
temp. 180 stopni Celcjusza- uważać by nie przesuszyć.
wyszły serio meeeega. Było ich wiecej niz na tym talerzu ale no podjadło sie wszystkim jeszcze cieplutkie. Bardzo polecam bo nie jest zrobienie ich meczace, a serio nie s,a kaloryczne , 1 duzy wyszedł mi 100 kcal ;d a ja tak kocham bułeczki, paczki i co nie tylko :D
w sam raz do kawy ! zrobię je w weekend :)
OdpowiedzUsuńo mniam ! uwielbiam donuty :)
OdpowiedzUsuńna zdjęciu wyglądają kusząco ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, muszę spróbować je zrobić :D
OdpowiedzUsuńo matko, kocham je! :) wygladaja przepysznie i napewno tak smakuja:))
OdpowiedzUsuńDokładnie! Mega mało ;/ Moja mama też używałam nutri to było ok. Ta seria jest skopana jakaś.
OdpowiedzUsuńO mniami! <3
Ooo, świetny przepis ! Przepysznie wyglądają , muszę spróbować ! :D
OdpowiedzUsuńzuki-berlin.blogspot.com
zapraszam!
Tak jest najlepiej ;d Chyba rudy zrobie ;P
OdpowiedzUsuń